Център за човешки ресурси
Търсене:
Екология и туризъм
Лещен
Лещен
Ковачевица
Ковачевица
Вековни чинари
Вековни чинари
Никополис Ад Нестум
Никополис Ад Нестум

Високият природен потенциал, съчетанието на различни релефни форми с благоприятните климатични условия, превръщат община Гърмен в привлекателно място за отдих и туризъм.

Село Ковачевица е с изцяло запазена автентична възрожденска архитектура. Тази архитектура съчетана с прекрасната природа и особената атмосфера и дух, които носят селото и неговите жители, сътворяват една особена магия. Заедно с църквата "Св. Никола" през 1977 г. селото е обявено за исторически и архитектурен резерват.

Огняновските минерални бани са балнеоложки курорт с национално значение. Лековитата минерална вода, големият лесопарк от акации край река Канина, басейните и езерото с лодки привличат много туристи.

Вилно селище Лещен - със специфичния чар на обновените си, но със запазен автентичен вид възрожденски къщи, с очарованието на старите калдъръмени улици, идеалното съчетание на българската традиция и удобствата на съвременния живот, са предпоставката за развитие на селския туризъм.

Село Рибново привлича туристите с очарованието на многоцветната женска народна носия, съхранената самобитност. Вековните борови гори и просторните високопланински плата с пъстри ливади и ниви с картофи и тютюн, изворите с ледена планинска вода и безбрежието на откриващите се родопски върхове, създават суровия чар на селото.

Никополис ад Нестум е основан през 106 година на мястото на тракийското селище Александрополис от римския император Троян, в чест на победата му над даките. В превод от латински името му означава „град на победата, разположен при Места“. Никополис ад Неструм е един от малкото запазени антични градове в България и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявен е за археологически и архитектурен паметник от античността и средновековието.

Природа
Природа
Природа
Природа
Фолклор
Фолклор
РВЗ Дъбница
РВЗ Дъбница
Последна актуализация на 31.10.2012