ВЪВЕДЕНИЕ
Наръчник БИЗНЕС И ЗАЕТОСТ Управление на човешките ресурси в туризма
В много страни, в които се придава голямо значение на добрата храна и напитки, като Франция и Италия, професията на сервитьора се радва на голямо признание. За съжаление случаят не навсякъде е такъв. Поради все по високите очаквания на гостите силно се повишиха изискванията към обслужващия персонал. Доброто обслужване предполага не само отлични професионални знания, но и приятелско отношение към другите. Тук спадат лични качества като приветливост, честност, езикови познания и преди всичко способността да установяваме добър контакт с хората. Следователно успешното обслужване е свързано и с личността на сервитьора и това се забелязва както от госта, така и от управителя на заведението. И така, който се ангажира лично, ще постигне успех.
Кухнята е сърцето на всяко заведение, в което се посрещат гости. От една страна от нея зависи доброто име на заведението, а от друга – тя има решаващо значение за икономическия успех на бизнеса. Поради това е необходимо да се обърне особено внимание на организацията на кухнята и състава на кухненския персонал, както и на кухненското обзавеждане.
Използвана литература:
- Атанасова, Ел. и колектив. Икономика и организация на туризма. Варна, "Г. Бакалов", 1987
- Бизнес журнал туризъм, 1993-94 год.
- Георгиев, Ас. и колектив. Кратък терминологичен речник по икономика и организация на туризма. Варна, "Г. Бакалов", 1982.
- Ракаджийска, Св. и колектив. Проучване и прогнозиране на туристическия
пазар, изследване на операциите в туристическите предприятия. Варна, 1988.
- Сп. "Туризъм България", 1998-2000 год.
- Сп. "Туризъм България", бр. 1, 2 / 2001 год.
- Tourism Geographies An International Journal of Tourism Space, Place and Environment
Published By: Routledge
- CJournal of Heritage Tourism
Editor Dallen J. Timothy, Arizona State University
- TOURISM DYNAMICS: The Challenges of People and Places An Important Book Series for all Professionals and Students in the Dynamic Field of Tourism
Series Editors: Valene L. Smith, Department of Anthropology, California State University, Chico, CA 95929 Paul F. Wilkinson, Professor, Faculty of Environmental Studies, York University, 4700 Keele Street, Toronto, Ontario M3J 1P3, Canada
- TOURISM CULTURE & COMMUNICATION EDITORIAL BOARD
EDITORS-IN-CHIEF Brian King Victoria UniversityMelbourne, Australia Lindsay Turner Victoria University Melbourne, Australia ASSOCIATE EDITOR Leo Jago, Victoria University, Melbourne, Australia
- TOURISM MANAGEMENT
Research, Policies, PracticeEditor: Chris Ryan
- Tourism & Hospitality Research
Journal Subscriptions, Palgrave Macmillan, Houndmills, Basingstoke, Hants RG21 6XS, UK
Articles:
- The Journal of Tourism Studies, Philip L. Pearce
- Tourism and Development (Aspects of Tourism) Editor: Richard Sharpley David J. Telfer 2002
- Tourism Marketing (Aspects of Tourism )Author: Alan Fyall (Bournemouth University), Brian Garrod (University of Wales Aberystwyth), 2004
- Bramwell, B. Tourism collaboration and partnerships: politics, practice and sustainability Clevedon: Channel View, 2000
- Hall, C.M. Tourism planning: policies, processes and relationships Pearson Education, 2000
- Holloway, J.C. The Business of Tourism Harlow: Longman, 1998 (5th edition)
- Gunn, C.A., Var. T. Tourism planning: basics, concepts, cases New York: London: Routledge, 2002
- Kotler, P., Bowen, J., Makens, J. Marketing for hospitality and tourism Upper Saddle River, N.J.: Prentice Hall, 2003
- Mason, P. Tourism impacts, planning and management Oxford: Butterworth-Heinemann, 2003 ISBN: 075065970X
- McIntosh, R.W., Goeldner, C.R., Brent-Ritchie, J.R. Tourism: principles, practices and philosophies New York; Chichester: Wiley, 2000 (8th edition) ISBN: 0471322105
- Middleton, V.T.C., Clarke, J. Marketing in travel and tourism Oxford: Butterworth-Heinemann, 2001
- Mill, R.C. and Morrison, A.M. The Tourism System: an introductory text Iowa: Kendall/Hunt Publishing Company, 2002 (4th edition)
- Pearce, D. Tourist Development Harlow: Longman, 1989 (2nd edition)
- Pearce, D.G., Butler R.W. (eds). Contemporary issues in tourism development London: Routledge, 2002
- Reid, D.G. Tourism, globalisation and development: responsible tourism planning London: Pluto, 2003
- Richards, G., Hall, D. Tourism and sustainable community development London: Routledge, 2000 Theobald, W.F. (ed).
- Global Tourism Butterworth-Heinemann, 1998 World Tourism Organization.
- Tourism 2020 Vision: influences, directional flows and key trends The Stationery Office, 1998
- http://www.multilingual-matters.net/cit/current.htm
- http://www.jcu.edu.au/fac1/public/business/jts/contacts.shtml
- http://amerisol.co.cr/reference/tourism
- http://www.temple.edu/gradbulletin/tourism_hospitality/tourism_hos_mgt_mthm.htm
- http://www.alastairmmorrison.com
- http://www.palgrave-journals.com
|
|
|