НЯКОИ ИЗИСКВАНИЯ, ОТНАСЯЩИ СЕ ДО ПОВЕДЕНИЕТО НА ОБСЛУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ
(ЗАЛОЖЕНИ В СТАНДАРТИТЕ НА РЕСТОРАНТСКИ КОМПЛЕКСИ)
- Поздравявайте с усмивка всеки гост, ако е възможно и по име;
- Избягвайте разговори с колеги в търговската зала1 Обслужвайте поверения ви район!
- Говорете тихо в залата!
- Контролирайте жестовете си!
- Не игнорирайте присъствието на госта, когато той или тя влезе в ресторанта!
- Не задавайте въпроси, засягащи личния живот на госта!
- Обслужвайки госта, покажете, че се радвате на неговото присъствие и го удостоите с чаровна усмивка.
- Показвайте на постоянните гости, че сте запомнили техните специални предпочитания!
- Стойте изправени, не бъдете отпуснати!
- Не бройте пари и не подрънквайте с монети в залата за хранене!
- Съобщавайте всякакви оплаквания от гостите на ОТЗ п управителя
- Не притеснявайте гостите да бързат!
- Не е разрешено на персонала да се храни, пуши или пие в залата за хранене.
- Винаги бъдете учтиви, дори и да не сте съгласни е гостите!
- Бъдете винаги внимателни, акуратни и сръчни!
- Ръцете ви трябва да са отстрани на тялото, а не в джобовете или на бедрата.
- Движете се бързо, но никога не тичайте в залата за хранене!
- Влизайте и напускайте сградата само през служебните входове!
- Активно препоръчвайте па гостите услугите, които се предлагат в хотела и в заведенията за хранене на територията на комплекса!
- Проявявайте тактичност при оформяне на сметката и не настоявайте за бакшиш!
- Уважавайте избора на госта, независимо от неговата националност и възраст!
- Не бъдете натрапчиви в поведението си с гостите!
- Поздравете госта в зависимост от часа па посещение: „Добър ден/вечер. Добре дошли в ресторант..."!
- При поднасяне на менюто (ястията, напитките, сметката), използвайте израза „Заповядайте господине (госпожо, госпожице)!'
- След сервиране на основното ястие се пожелава „Добър апетит!"
- След сервиране на алкохолни напитки се пожелава „Наздраве!"
- След като гостите приключат с поръчката, попитайте дали желаят още нещо! Например ако не са поръчали десерт можете да ги попитате „Бихте ли желали нещо за десерт? Препоръчвам Ви прясна сметанова торта или фруктова мелба с шоколад!"
- При изпращане на гостите задължително им пожелавате: „Приятен ден (вечер)! Надявам се, че сте останали доволни! Заповядайте отново!"