Център за човешки ресурси
Търсене:
Първи международен фолклорен фестивал


   На 16 и 17 април 2010 г. беше откриването на първия международен фолклорен фестивал „Да пеем и танцуваме заедно” Гърмен 2010, по случай 10 години празници на община Гърмен. На фестивала освен групи от България, участваха фолклорни състави от Гърция, Македония и Украйна.

   Първият ден на фестивала – 16 април (петък) започна с парад от стария римски град Никополис Ад Нестум, където в 18.30 часа фолклорните състави бяха подредени за дефилиране до площада в с. Гърмен.  Всички бяха облечени в традиционните за своя край народни носии. Парадът беше поведен от шест момичета в народни носии, които държаха българския трикольор. След тях, със знамена в ръка, танцуваха мажоретки под хоровода на духова музика. Първата чуждестранна група след мажоретките беше КУД „Гоце Делчев”, с. Босилово, Република Македония. След тях дефилираха Понтийско културно дружество - гр. Солун; клуб за български народни хора „Фолклорна магия”-гр. Приморск и народен фолклорен ансамбъл „Бановски звънчета” – с. Бановка Запорожка област, Украйна; фолклорна група от гр. Костанводо и представителите на Културен център с. Ксерохори, общ. Агиос Атанасиос. Всички фолклорни групи бяха посрещнати на площада в с. Гърмен от жителите на община Гърмен и от гости на съседните общини, които бяха удивени от начина, по който изглеждат отделните групи. Преди да се качат на площада, всички фолклорни състави представиха по малко от това, което щяха да покажат следващия ден пред зрителите. През първият ден на фестивала участие взеха фолклорните състави от община Гърмен, а гостите от Македония, Украйна, Гърция и България с интерес наблюдаваха представянето им.

   Вторият ден на фестивала стартира със среща на ръководителите на фолклорните състави с кмета на общ. Гърмен. На нея домакините благодариха на гостите за това, че са уважили празника на общината и си поднесоха подаръци и сувенири, като си обещаха че това няма да е последната им среща. Както първия, така и втория ден, програмата се водеше на два езика - български и английски. Началото бе поставено от хòра на Понтийското културно дружество, гр. Солун, Гърция, следвани от танцовият ансамбъл на същото дружество. След тях бяха съставите на Македония, Украйна, Костандово и общ. Агиос Атанасиос - Гърция. Всяка от фолклорните групи получи лично от кмета на община Гърмен - г-н Ахмед Башев грамота и плакет за спомен от първия за общината международен фолклорен фестивал. Тържественото закриване на празниците на община Гърмен беше със запалване на огън, около който танцуваха самодиви. След няколко минутната заря, която озари небето над Гърмен, се поведоха кръшни хора, на които заедно танцуваха Българи, Гърци, Украинци и Македонци.  

    Разнообразие от снимки от Първия международен фолклорен фестивал "Да пеем и танцуваме заедно" Гърмен 2010 може да изтеглите като подарък от ТУК.
Последна актуализация на 31.10.2012