Център за човешки ресурси
Търсене:
Информационен бюлетин на общ. Гърмен, май 2010 г.
Абитуриентите от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Гърмен
Абитуриентите от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Гърмен
Абитуриентите от СОУ "Йордан Йовков", с. Рибново
Абитуриентите от СОУ "Йордан Йовков", с. Рибново
Фолклорен фестивал - гр. Костандово
Фолклорен фестивал - гр. Костандово
Международен фестивал "Между три планини", гр. Банско
Международен фестивал "Между три планини", гр. Банско
Международен фестивал "Между три планини", гр. Банско
Международен фестивал "Между три планини", гр. Банско
Традиционен фолклорен фестивал в гр. Костандово
Традиционен фолклорен фестивал в гр. Костандово

Разпространява се безплатно                      Май/ 2010             брой   5 

   24 май е един от най хубавите български национални празници. На тази дата честваме Деня на българската просвета, култура и  славянска писменост. С празника на буквите почитаме Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската азбука. Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия. Денят на Светите братя бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата бил честван за първи път през 1851 г. в гр. Пловдив. Празникът на буквите е специална дата за всички нас. Където и да се намира, всеки българин пази в съзнанието си тържествеността на този майски ден и си спомня за светите братя Кирил и Методий. Кирил и Методий са родени в Солун (днешна Гърция). Методий - през 810 г., а Кирил - през 827 г. До наши дни са достигнали сведения само за по-важни събития в живота им. Семейството на двамата братя било многочислено. Баща им, който се казвал Лъв, бил високопоставен военен управител, а майка им се казвала Мария.

   Тъй като Лъв починал рано, грижата за двамата братя поел чичо им Теоктисто - висш държавник във Византийската империя. С годините двамата братя си изградили авторитет на уважавани и начетени личности и изпълнявали важни държавни мисии: Кирил станал преподавател по философия в Магнаурската школа, а Методий бил назначен за игумен на манастира Полихрон. През 855 г. братята създали глаголицата - славянската азбука. Двамата братя били обявени по-късно за светци и за духовни покровители на Европа.

Май е и месецът, през който абитуриентите тържествено празнуват завършването си и се разделят със своето училище

   На 21 май 2010 г. СОУ ”Йордан Йовков” - с. Рибново изпрати тържествено своите 35 абитуриента. Още от сутринта двора на училището бе огласен от Химна на Кирил и Методий - „Върви народе възродени” изпълнен от Вокална група ”Усмивки”. Близо час музикално - литературната програма забавляваше учители, ученици и гости на школото. Вечерта абитуриентите празнуваха в комплекс „Барото”, гр. Гоце Делчев, където по стара българска традиция бяха посрещнати от своите класни ръководители: Янка Топалова и Мустафа Еминков, с думите  „Топла пита с мед, да е на късмет и менче с водица за стремеж и упоритост”. За доброто настроение по време на бала се грижеше и атрактивната водеща Валя Спасова, която заедно с класните ръководители подготвиха различни изненади. Интересни номинации от рода ” В студ и в пек и в мраз винаги в час”, съпътстваха вечерта. И както всеки бал, така и този си има своя крал и кралица. Випуск 2010 г. номинира за крал и кралица на бала съответно Ахмед Люманков и Фикрие Машева.

СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Гърмен също изпрати с „На добър час” своя випуск 2010

   На 21 май 2010 г. ученици и учители от СОУ ”Св. Св. Кирил и Методий”, изпратиха тържествено випуск 2010. Тържеството започна с празнично шествие от двора на училището до читалище ”Искра”, където с много песни, сценки и стихове, посветени на двамата братя Кирил и Методий, учениците поздравиха абитуриентите и тяхната класна ръководителка Калинка Базунчева. Директорът - Стоян Стругов, както всяка година, награди отличилите се ученици за творчески и училищни успехи. По традиция дванадесетокласниците се простиха с училищното знаме на фона на песента “Клетва” от Кирил Маричков. Преподаватели и абитуриенти се отправиха към хотел „Валентино”, гр. Гоце Делчев, където за последно като ученици вдигнаха чаши за наздраве с пожелание за щастливо плаване в  житейският им път!

Ученици от селата Гърмен и Огняново и самодейци от читалище „Отец Паисий” – с. Дебрен участваха на Международния фестивал „Между три планини” в гр. Банско

   На 23 май ученици от ОУ ”П. К. Яворов”- с. Огняново, ученици от СОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” - с. Гърмен и самодейци от читалище “Отец Паисий” - с. Дебрен участваха на Международния фестивал “Между три планини” гр. Банско. Децата от Огняново впечатлиха публиката и  гостите на гр. Банско с представената от тях седянка, в която бяха вплели специфичните традиции и обичаи на всички етноси на територията на община Гърмен. С тази седянка децата за пореден път доказаха, че в Община Гърмен всички пеят и танцуват заедно. Гърменските малчугани, подготвени от Стефан Джуров, и самодейците от с. Дебрен представиха песенното богатство на Община Гърмен.

Община Гърмен представи своя фолклор и на традиционния фолклорен фестивал в гр. Костандово

   На 22 – 23 май Женски танцов състав към читалище ”Искра - 1924” – с. Гърмен и Мъжка певческа и танцова група към читалище “Зора - 1929” – с. Дъбница, участваха на традиционен фолклорен фестивал в гр. Костандово, посветен на християнския празник Св. Константин и Елена. Фестивалът вече девета година събира мало и голямо, за да се докосне до културното многообразие на България.

Гражданска защита напомня – Как да действаме при реална опасност от  наводнения!

·       При необходимост от евакуация, ще бъдете уведомени от органите на Гражданска защита. Подгответе личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти.

·       Изключете газта и електричеството.

·       При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или органите на Гражданска защита за местонахождението си.

·         Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.    

·         При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.

·         При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.

·         Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

·         Бързо течащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

·         Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се в Гражданска защита. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

·         При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

·         Спазвайте указанията и реда установен от органите на МВР и на Гражданска защита.

Телефони, на които може да потърсите помощ:

Единна спасителна система за спешни повиквания

Спешна медицинска помощ

Пожарна

Полиция

112

150

160

166

Какво да правим, когато ни настигне буря?

·       Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.

·       Ако сте на велосипед, слезте от него.

·       Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Несе хващайте и не дръжте метални предмети.

·       Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

·       Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат.

Програма за енергийна ефективност на община Гърмен за периода 2010 – 2013 г.

   Основната цел при създаването и изпълнението на ОПЕЕ за община Гърмен е съобразена със стратегическите насоки в развитието на Общината и конкретните мерки и проекти за изпълнение, залегнали в „Общинския план за развитие на община Гърмен за периода 2007 до 2013 година”. Те основно са насочени в подобряване на конкурентноспособността на Общината в областите на икономиката, селското стопанство, преработването на селскостопанската продукция, сигурността в енергоснабдяването, опазването на околната среда и подобряване на качеството на живот в населените места от Общината.

   Резултатите от изпълнението й ще създадат основно предпоставки за превръщането на Община Гърмен в енергийно независима община, чрез:

·          Повишаване на енергийната ефективност в обектите, финансират от общинския бюджет;

·         Повишаване на енергийната ефективност в жилищните сгради на територията на Общината;

·         Повишаване на енергийната ефективност в местната промишленост;

·         Повишаване на енергийната ефективност в селското стопанство;

·         Повишаване на енергийната ефективност в транспорта;

·         Подобряване на екологичната обстановка;

·         Подобряването на енергийните услуги;

·         Въвеждане на управление на енергията на територията на Общината.

От Бизнес център с. Марчево сме готови да приемаме Вашите предложения за информация, касаеща населението на община Гърмен!

Тел.: 0885 10 50 20

Е-mail: biznescentercelomarchevo@abv.bg

Адрес на общинска администрация:

2960 с. Гърмен, обл. Благоевград

тел. 07523 /20-40 ;20-47            

факс: 07523 / 31-79

 е-mail: obs_garmen@bitex.bg                       

 web: www.garmen.bg

Последна актуализация на 31.10.2012