Център за човешки ресурси
Търсене:
Информационен бюлетин на общ. Гърмен, юни 2010 г.
Първи юни - международен ден за защита на детето
Първи юни - международен ден за защита на детето

       
Разпространява се безплатно                         Юни / 2010             брой   6 

Първи юни – международният ден за защита на децата. Честит празник на всички деца!

   А ето и повече за историята на този празник. Необходимостта от специална защита на правата на децата е провъзгласена още в Женевската декларация за правата на децата от 1924 г. Човечеството трябва да даде на детето всичко, което има най-добро, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:
1. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно, както телесно, така и душевно.
2. Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.
3. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.
4. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.
5. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя."
Тази декларация е началото на дейността по закрилата на децата. България е приета за член на Международния съюз за закрилата на децата на 13 април 1925 г. За първи път Денят на детето се чества официално международно през 1950 г. в 51 страни по света.
Втори юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, дата в календара на историческата съдба на България. Денят, в който признателно скланяме глава пред подвига и саможертвата на Христо Ботев и героите, възвестили на света, че има един народ, изстрадал и готов за свобода. Ден, в който коленичим в знак на признателност към тези, жертвали себе си, за да оцелее българската нация, за да я има българската държава.
    Трудно е да се добави нещо ново към образа на Ботев, към подвига на загиналите за свободата и независимостта на България. Но имаме потребност да се обръщаме към историческата памет, защото тя е мерило за това, което правим днес. Повече от всякога са ни необходими личности и идеи, устояли на времето, преминали отвъд границите на страната, отправящи предизвикателство за национален дух и непреклонност в доказателства за идентичност и държавност.
    Богата е българската съкровищница от личности, предци на освободителната епопея  и Възраждането. Това е исторически феномен, който ни помага в съхраняването на националното самочувствие и достойнство, помага ни в днешния труден път, приобщава ни към ценностите на Европа.

Календар на овощаря за месец юли

   И през юли грижите на овощаря за овощните култури не намаляват. Борбата срещу болестите и неприятелите продължава, за да се опази плодовата реколта на ябълките, крушите, сливите, прасковите, орехите. От началото на месеца започват летните пръскания, които по правило се провеждат в ранните сутрешни или вечерни часове, поради повишените температури на въздуха и почвата.
   През юли семковите и костилковите овощни видове трябва да се подхранят. Това мероприятие стимулира развитието на цветни пъпки за следващата година, които се образуват през този месец. Прави се подхранване с азотен тор (20 кг/дка), като след това се прави окопаване. При сухо време трябва да се направи поливка, за да се ускори проникването на хранителните вещества до кореновата система на дръвчетата. Плодовете, които са в растеж наедряват повече.
   Прави се прореждане на короните на младите (едно - до тригодишни) овощни дръвчета от всички видове. Изрязват се издъно всички леторасти, които растат и се развиват навътре в короната, а така също и болните такива. Това мероприятие е особено важно преди всичко за прасковите и кайсиите. Премахват се и леторастите по стволовете на младите дръвчета. Когато са се появили издънки от подложката те също трябва да се премахнат.
   В овощните градини продължават наблюденията за поява на болести и неприятели.


Грижи за лозята през месец юли.

1. Почвата трябва да се държи чиста от плевели.
2. Борбата с болестите и неприятелите по лозята са едни основните мероприятия през месец юли.
3. Леторастите от плодните пръчки достигат най-горния тел и те трябва да се прекършат. Леторастите, развили се от чепчетата, не трябва да се прекършват, а само да се извият и привържат към тела.
4. Важно мероприятие е почистването на младите лозички от росни корени. Това трябва да стане още в началото на месеца, ако не е извършено в края на миналия.
5. Опасността от мана все още не е преминала. При превалявания през първата половина от месеца се правят пръскания на лозята с контактно-системни фунгициди. Добре е последните пръскания на лозата да се правят с бордолезов разтвор. Голяма опасност за лозята през месеца е оидиума (брашнеста мана).

 

Фенологични фази

Болести и неприятели

Препарати

Край на цъфтежа

мана

Купроцин супер М-0,3%, Шампион ВП - 0,15%, Дитан М-45 - 0,3% и др.;

оидиум

Байфидан 250 ЕК - 0,01%, Еклер 49 ВГ - 0,05%, Куадрис 25 СК - 0,075%, Шавит Ф 71,5 ВП (Ф72 ВДГ) - 0,2%

сиво гниене

Топ плюс 70 ВП

гроздови молци

Релдан 50 ЕК - 0,1%

Наедряване на зърната

мана

Куадрис 25 СК - 0,075%, Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,25%, Еклер 49 ВГ - 0,05%

оидиум

Систан супер 24 ЕК - 0,01%

Преди затваряне на чепката

мана

Купроцин супер M - 0,3%; Шампион 50 ВП - 0,15%; Дитан М-45 - 0,3% и др.

оидиум и сиво гниене

Топаз 100 ЕК - 0.015%; Байфидан 250 ЕК - 0.01%; Шавит Ф71,5ВП/Ф72 ВДГ/-0,2%

гроздови молци

Дурсбан 4 Е - 0.1%; Децис 2.5 ЕК - 0.04%; Вазтак 10 ЕК - 0.015%

 

Грижи за зеленчуците през месец юли

   При краставиците поливането и торенето са едни от най-важните мероприятия през юли. Те са топлолюбива култура и затова не трябва да се поливат със студена чешмяна вода, а с престояла вода. Колкото по-рано се откъснат плодовете на краставицата, толкова по-бързо ще се развиват следващите.
   За семе трябва да се оставят плодовете на един цял корен. Краставиците трябва да се отрязват с нож, а не се късат с ръка.
   Доматите през юли трябва да се поливат по-често и по-обилно. През юли почвата се засушава по-бързо. Започва масовото зачервяване на доматите. Най-добре е да се полива веднъж седмично. Когато се забележи, че най-долните листа на доматите са заболели, те трябва да се премахват веднага, за да не се разпространи заболяването върху цялото растение. Това благоприятства и по-доброто огряване на първия завръз от слънцето. Когато листата са здрави, те не бива да се премахват.
   Трябва да се водят постоянни наблюдения за поява на кафяви листни петна, картофена мана по доматите, на кубинска и брашнеста мана по краставиците и други растения от семейство тиквови. Много опасно заболяване за пипера е маната, която се проявява в две форми - коренова и стъблена. Опасни са и листните въшки, които вредят не само пряко, но и косвено, защото пренасят различни вирусни болести. Трябва да се наблюдава популация на земните бълхи, защото те могат да унищожат разсада за късното зеле.
   Картофената мана е най-вредоносната болест по картофите, както и по ранните и средно ранните домати. Причинителят зимува в клубените и след като се развие по ранните картофи, се предава на доматите. Оранжерийното отглеждане на домати благоприятства целогодишното развитие на тази болест. За критичен се смята период, ако през два последователни дни температурата не пада под 10 градуса, относителната влажност е 78-80% и има наличие на роса, мъгла, ръмеж. Предпазни пръскания срещу картофена мана се правят с: Бордолезов разтвор 1%, Купроцин супер 0,3%, Дитан М 45 - 0,2%.
   Лечебни пръскания се правят с: Акробат МЦ - 0,2, Верита ВГ - 0.15%, Корсейт М ДФ - 0.25%, Корсейт РВП - 0.25%, Купросейт 45ВП - 0.3%, Мелоди компакт - 0.3%, Ридомил голд - 0.25%, Фунгуран - Шампион - 0.15%.
ВАЖНО: При градушка се пръскат всички култури с бордолезов  разтвор 1,5% с цел калциране на раните, нанесени от градушката.

Пазете се от кърлежи

   През месеците  май, юни и юли популацията на кърлежите нараства и рискът от заразяване с пренасяните от тях инфекции се увеличава. Сред заболяванията, предавани от кърлежи, с най-голяма значимост у нас са лаймската болест, марсилската треска, кримската хеморагична треска.
 
Как да постъпим при ухапване от кърлеж?
 
   Ухапването не се усеща, затова единственият начин да забележим кърлежа е старателният оглед на тялото. Специалистите съветват за изваждането му да се потърси лекарска помощ, тъй като при неправилно третиране част от хобота може да остане в кожата и да предизвика инфектиране. От друга страна, за да се ограничи рискът от заразяване, кърлежът трябва да бъде отстранен възможно най-бързо. В случай, че се намираме на отдалечено място и не можем да се обърнем към лекар, изваждането на кърлежа трябва да стане внимателно. Напояваме памук с олио и го задържаме на мястото на ухапването докато то се омазни. Напояваме друг памук с газ или амоняк и също го поставяме за кратко на мястото, без да разтриваме. След това хващаме кърлежа и внимателно го издърпваме, като леко завъртаме по посока на часовниковата стрелка. При възможност сваленият кърлеж трябва да се постави в шишенце и да се изследва за наличие на зарази. Сред изваждането на насекомото мястото трябва да се дезинфекцира с йод, спирт или одеколон. То не трябва да се маже с алкохол или терпентин, нито да се гори с кибритена клечка. Мястото на ухапването остава зачервено. Ако се забелязва черна точка, това е знак, че главичката на кърлежа или част от нея е останала в кожата.
В такива случаи лекарската намеса е задължителна. Независимо от това, дали успешно сме извадили кърлежа, трябва да потърсим медицинска помощ, тъй като само лекар може да прецени дали има вероятност заразяване с различни инфекции, както и да насочи пострадалия да му се постави ваксина против тетанус. По преценка на лекаря може да бъдат назначени изследвания и лечение с антибиотици.

Работодателят плаща първите три дни болнични

До края на годината първите три дни от болничните ще се плащат в размер на 70 на сто от работодателя. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване. От четвъртия ден до края на временната нетрудоспособност обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата. Мярката е временна и ще се прилага до края на 2010 г.


От Бизнес център с. Марчево сме готови да приемаме Вашите предложения за информация, касаеща населението на община Гърмен!
Тел.: 0885 10 50 20
Е-mail:
biznescentercelomarchevo@abv.bg

Адрес на общинска администрация:
2960 с. Гърмен, обл. Благоевград
тел. 07523 /20-40 ;20-47            
факс: 07523 / 31-79
 е-mail: obs_garmen@bitex.bg                                                                                                    
 Web: http://www.garmen.bg/

Последна актуализация на 31.10.2012