Център за човешки ресурси
Търсене:
Информационен бюлетин на общ. Гърмен, септември 2010 г.

     На 15 септември, точно в 9 часа, беше официално открита новата учебна година – с издигането на националния флаг и изслушването на химна на България.

 

    Този ден е най-вълнуващият за българското училище. Това е денят на децата, на родителите и учителите, денят и на нашия спомен. Но от всички най-вълнуващ е празникът за малките първокласници, които  чуха за първи път школския звънец и прекрачиха прага на класната стая. Те за  първи път  седнаха зад чиновете и  подадоха ръка  на  учителката, която ще бъде с тях четири години. Радостните трепети на всички родители от 15-ти септември се смесват с отговорностите, които поставя училището и животът пред техните деца. За нашия народ тази дата придобива значение на национален празник, какъвто е 24-ти май, защото вековен е стремежът на  нашия народ към знание и светлина, както и съкровеното желание да изучиш детето си и да го направиш човек.

 

Обичате ли да похапвате грозде?

 

    Гроздето е култивирано е през 5000 г пр.н.е. в Западна Азия. Древните гърци и древните римляни почитали гроздето не само заради това, че от него се произвежда вино – божествената напитка, но и заради невероятните му здравословни качества.

    Грозде – хранителни качества. Хранителният състав на гроздето зависи от степента на зрялост, почвата и техниката, използвана за отглеждането му. Гроздето е много богато на захари (до 25%), най-вече глюкоза, гроздова захар и малко фруктоза. Гроздовата захар е известна с това, че не се преработва от храносмилателните ензими, а директно постъпва в кръвта. Усвоява се в пълна степен и става източник на гликоген, който се отлага в черния дроб и в мускулите и се превръща в енергийни запаси. В гроздето се съдържат витамините А, С, РР и от групата В, минералите калий, калций, йод, магнезий и т.н., до 7% киселини (винена, ябълчена, лимонена, фосфорна и други), ресвератрол и етерични масла. Хранителни стойности в 100 г грозде: 70 ккал; 0,7 г белтъчини; 18 г въглехидрати; 0,15 г мазнини; 0,9 г фибри.

Грозде – здравословни качества

          Гроздолечението (ампелотерапия) се практикува още от древността, същевременно винотерапията е една от най-модерните спа процедури.

          Гроздето се бори успешно със свободните радикали, намалява стреса и забавя процесите на стареене.

          Благодарение на съдържанието на веществото ресвератрол, гроздето намалява риска от развитие на ракови заболявания.

          Гроздето предпазва от сърдечносъдови и чернодробни заболявания, анемия, артрит и подагра, облекчава главоболието и симптомите при настинка, помага при запек.  

          Гроздовите семки са дори по-полезни от самите плодове. Те имат мощно антиоксидантно действие и са антиканцерогенни.

          Гроздовият сок улеснява усвояването на белтъците, подобрява перисталтиката и бъбречната дейност.

          Стафидите също са здравословни, най-вече с укрепващото действие, което оказват на нервната система.

Гроздето НЕ се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника, проблеми с бъбреците, пикочните канали и половите органи.

 

На 9, 10 и 11септември мюсюлманите отбелязаха своя най-голям празник - Рамазан Байрам

 

    През целия месец рамазан, мюсюлманите от зазоряване до залез слънце постят, като не ядат и не пият нищо. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора. Традицията повелява по-младите да целуват ръка на възрастните и да поискат прошка. Този празник продължава три дни като до късни часове всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия –баклава, сладки и кафе с много захар. Рамазан Байрам е празник на опрощението, покаянието и милосърдието .На празника вярващите се поздравяват с думите “Ейд мубарак” (щастлив празник).

 

 

На 6 септември 1885 г. е извършено Съединението на Княжество България с Източна Румелия

 

    То се подготвя в продължение на няколко години като център на организацията е Пловдив, столица на Източна Румелия. През пролетта на 1885 г. в Пловдив е създаден Български Таен Централен Революционен Комитет (БТЦРК) под ръководството на Захари Стоянов. Потърсена е и помощта на княз Александър І Батенберг, който подкрепя Съединението. Определена е датата 15 септември за обявяване на този акт. На 4 септември в село Голямо Конаре (днешен Стамболийски) се събира чета под ръководството на опълченеца Продан Тишков с прозвището Чардафон Велики, състояща се от няколкостотин въоръжени мъже и една жена. На другия ден четниците тръгват към Пловдив. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, отстраняват правителството и генерал-губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, оглавявано от Георги Странски, член на БТЦРК. Обявена е всеобща мобилизация. На 9 септември княз Александър І е посрещнат тържествено в Пловдив, откъдето изпраща телеграми на Европейските Велики сили, гласящи: „Старата Източна Румелия престана да съществува и народът ме провъзгласи за свой княз.” Отзвукът не закъснява – България е нападната от Сърбия. Войната се води между 2 и 16 ноември 1885 г. Българската войска е лишена от всичките си висши офицери, които Русия изтегля от България, поради не приемането на Съединението. Така най-високият ранг в българската армия е капитан. Занова Сръбско-българската война е наречена „войната на генералите срещу капитаните”. Войските на крал Милан са спрени при Сливница и Драгоман. Българската войска напредва към Сърбия и превзема град Пирот. Като следствие на българската победа се сключва споразумение между България и Турция на 20 януари 1886 г. На 3 март е подписан мирния договор между България и Сърбия в Букурещ.

Най-накрая, на 5 април 1886 г., е подписан и т. н. Топханенски акт, който окончателно признава Съединението със съгласието на Великите сили. Според договора, Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, един парламент, единна армия и държавна администрация. Съединена България има 23 окръга, 84 околии, 70 града и 4684 села. Територията й обхваща 96 345 кв. км.

 

Детската градина – първата социална среда на детето

 

            Вашето бебче вече е пораснало. Наближава денят, в който Вие ще го предадете в чужди ръце и в нова (вероятно първа за него), социална среда.

Подготовката трябва да започне от по-рано, най-добре през лятото, защото в началото детето ще трябва да се справи с редица проблеми: нов модел на общуване, вероятно нов режим, нови правила, повечко боледуване или всичко онова, което наричаме “период на адаптация”. И пред родителите се изправя въпросът: Колко време ще е необходимо, за да се адаптира детето ни и ще се адаптира ли изобщо?Ако мама с ужас си спомня за времето, когато е била в детската градина, то несъзнателно тя посява в съзнанието на детето този негативен образ. За тези майки, подготовката е добре да започне с тях самите. Ако успеете поне малко да промените тази картина, то половината път е изминат. Та нали детето възприема света най-вече през призмата на майчините и бащините емоции! По принцип, е по-добре разказът по тема: “Колко беше супер, като бях в детската градина” – да бъде разказан от този родител, който има по-приятни спомени.

С какво да започне подготовката на детето за “излизане на социалната сцена”?

Бързо привикват тези деца, чиито родители са ги поверявали на грижите ту на едната баба, ту на другата, ту на гледачката или на по-големите братя и сестри. Те са открити за общуване – както с връстниците, така и с възрастните. Ако обаче до постъпване в детската градина, майката и детето са били неразделни, то периодът на адаптация ще се удължи. Основна причина е сформираната у малкото дете повишена привързаност към майката. Какво може да помогне в такива случаи?

Стъпка първа – разширяване на кръга на общуване

Като начало, трябва да се научи детето да установява контакти. Най-лесно това ще стане в парка, на детската площадка и други места с повечко, но не прекалено много деца. Да стартираме с увеселителен парк едва ли е разумно. Важно е да се отчита, че за 3 годишните деца, най-интересни са родителите, после другите възрастни и най-накрая – останалите деца. Затова и първоначално интересът на вашето момченце или момиченце, колкото и да ви се струва странно, ще бъде насочен не към децата, а към техните родители. Ще помогне, ако майката започне разговор с другите деца, даде модел на детето как да общува и постепенно го въвлече в съвместни действия с тях. А ако има и похвала, колко добре си играят заедно децата, резултатът е почти сигурен.

Стъпка втора – разширяване на територията

Установяването на контакти или дори приятелства между майките на детската площадка, дава още една чудесна възможност – да си гостуват заедно с децата. Отиването на ново място развива уменията на малчугана да се ориентира в нова обстановка и да опознава пространството. А това ще му е много, много нужно влизайки в непознатата къща на детската градина.

Стъпка трета – навици за самостоятелност

За това вероятно всяка майка ще се досети – детето да се научи да се храни само, да контролира ходенето до тоалетната, да събира играчките. Важното е, тези навици да се развиват постепенно, а не когато остават дни до постъпването в детска градина. Особено, ако се казва на детето: “Ако не се храниш сам, другите деца ще ти се смеят”. За детето присмехът от другите деца не е много значим, но то добива усещането, че го очакват неприятности.

Стъпка четвърта – разузнавателна мисия

Новото предизвиква тревожност при възрастните и още по-силна, при малчуганите на 3 години. За това, на детето му е необходима информация: какво ще се прави в детската градина, с кого ще бъде там, как изглежда детската градина и какво има там.

Стъпка пета – въоръжете се с търпение

Колкото и добре да сме подготвили детето за детската градина, не трябва да забравяме, че с тази промяна става сериозно нарушаване на изградени вече стереотипи. Детето пак ще страда заради раздялата с мама, с привичната обстановка и ритъм на живот.

Ще сме си свършили работата като родители, ако след време чуем чедото си да казва сутрин: “По-бързо мамо, че ще започнат без мене!”

 

Тел.: 0885 10 50 20

Е-mail: biznescentercelomarchevo@abv.bg

Адрес на общинска администрация:

2960 с. Гърмен, обл. Благоевград

тел. 07523 /20-40 ;20-47, факс: 07523 / 31-79

е-mail: obs_garmen@bitex.bg                      

web: www.garmen.bg

Последна актуализация на 31.10.2012